mango shea body butter

A while ago I started to make the majority of my cosmetic products by myself. It always was very important for me to use organic cosmetic that is not tested on animals. With my diet change to vegan nine months ago I also started to ban all non vegan products. Sadly I found out that even some of my favourite organic brands were testing on animals ( for the chinese sector ) or just having a small selection of vegan products.

Every winter I'm facing the problem of super dry and irritated skin. My skin is having mainly a lack on lipid and not moisture over the wintermonths. So I needed a cream that soothes my skin and provides it with rich oils.



I came up with a recipe on a foundation of 38 % lipids and 62% water. As base lipids I used mango butter and jojoba oil. Mango butter is slightly lipid balacing and gives the cream a more butter alike texture. Jojoba oil helps the skin to keep the moisture and is perfect for impure skin. In this cream, jojoba oil helps also to stabilize the other lipids.
Besides I also added shea butter and almond oil. Sheabutter is perfect for dry and also barrier-damaged skin. It helps, like mango butter, to give the cream a smoother texture.
Almond oil is a very diverse oil that suits to every skin type. It's perfect for very sensible - and baby skin.
My recipe is made for 200gr. Please make sure to have a super clean working space. I deinfect all my working tools and place them on paper sheets or a fresh towl.
Next to the ingredients you will need a thermometer, spatula, mixing glasses ( you can also use empty jam jars ), cosmetic container and a hand blender.




 lipid phase
  • 30 gr mango butter
  • 20 gr jojoba oil
  • 10 gr shea butter
  • 9,6 gr almond oil
  • 6 gr methyl glucose sesquistearate ( emulsifier )
  • 0,2 gr xanthan gum ( make sure to get the version that you don't have to dissolve in glycerin )
Place the mixing glass in a clean pot filled with water. Give the ingredients for the fat phase in the glass. Stear and let them melt. Heat the oils up to 75 degrees ( celcius)

water phase
  • 124 gr distilled water
Place another mixing glass filled with the distilled water in the pot. Heat the water phase up to 75 degrees like the fat phase. Both have to have the same temperature to emulsify.

Now give the water phase part by part to the fat phase while mixing with the hand blender. Mix for 1-3 min until you have a white milk alike mixture. Now stear with a wooden spoon until the mixture is hand warm. Fill it in a cosmetic container and let it cool down.
Don't wonder, the mixture will get hard while cooling down!
When cooled down mix in a few drops of your favourite essential oils ( I used grapefruit, blood orange and geranium) you can also add 2gr rokonsal to preserve it longer.

Kommentare

  1. Wirklich eine sehr tolle Idee! Ich benutze auch nur vegane Kosmetik, die nicht an Tieren getestet wurde. Das ist mir sehr wichtig, nur man muss sich gut darüber informieren, damit einem nicht ein Produkt in die Hände fällt, wo der Hersteller in China testen lässt.
    Kennst du LUSH? Die haben echt tolle Produkte, alle vegetarisch und viele auch vegan! ( :

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  2. Dankeschön! Lush ist super, ich bin grosser Fan der Haarkuren. Wobei ich ja immer Weleda so geliebt habe, leider sind ausgerechnet meine lieblings Cremes nicht vegan :-/

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  3. Hallo meine Liebe, schön dass du jetzt einen Blog hast! Noch einen Tipp für trockene Haut von einer gelernten Krankenschwester: reines Mandelöl, zb. von Primavera oder gleich aus der Ölabteilung :) Es ist dem hauteigenen Fett sehr ähnlich und verstopft somit die Poren nicht und hinterlässt auch keinen komischen Fettfilm! Einfach auf die feuchte (Gesichts) Haut auftragen. Ich habe auch unglaublich komplizierte Haut und jahrelang alles mögliche ausprobiert - ohne Erfolg. Aber Mandelöl ist wirklich wunderbar!

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    1. Jaaa ich liebe Mandelöl. Hab auch aus dem Grund etwas davon in dem Rezept verarbeitet. ûber den Winter verwende ich es auch gerne als Hautöl. Hb vor zwei Jahren mal eine Probe von dem Weleda Mandelöl bekommen aber stimme die voll und ganz zu dass nichts über reine Mandelöl kommt!

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